Positief 2021 in!

Vol overtuiging het nieuwe jaar in!

 

Door Rob van de Sanden op 4 december 2020

 

Deze ochtend stond ik stuiterend naast mijn bed! Lekker vroeg wakker en klaar om naar kantoor te gaan. Toen ik onder de douche stond dacht ik terug aan het afgelopen jaar en wat er allemaal gebeurd is. Jeetje: dat is nogal een hoop, dacht ik bij mezelf. 

 

Tegelijkertijd dacht ik vooruit aan welke tijdelijke en blijvende effecten de corona-situatie heeft.
Graag neem ik jullie mee naar mijn belevenissen van het afgelopen jaar en deel ik mijn verwachtingen rondom de interim finance markt in 2021. Uiteraard heb ik daarbij extra aandacht voor de ontwikkelingen op SAP gebied.

 

Wat bracht 2020 voor mij persoonlijk?

Al voor het eerste coronageval in Nederland leek mijn jaar verpest. In januari van dit jaar werd bij mij namelijk een auto-immuunziekte vastgesteld, Sarcoidose genaamd. Daar had ik nog nooit van gehoord, laat staan dat ik gedacht had dat ik dit zou krijgen. In een nutshell zorgt het ziektebeeld ervoor dat je lijf vol ontstekingen zit die ervoor zorgen dat je ultiem vermoeid bent. Lekkere timing, als je net bezig bent je bedrijf te laten verdubbelen. Inderdaad. Dat was de doelstelling voor 2020.

 

En toen kwam corona naar Brabant. Niet al te ver van mijn huis was de eerste besmetting en in no-time lag het hele land in lock-down, gingen bedrijven dicht en ging het alle talkshows over de R-waarde, steunmaatregelen en dergelijke. Had dat ook impact op de interim markt en op Panenqa? Natuurlijk!

 

Panenqa en de interim markt in 2020

In eerste aanleg werden er her en der inhuurstops en vacaturestops afgekondigd. Bovendien merkte ik ook bij onze eigen opdrachtgevers dat een groot deel van hen niet gewend was aan thuiswerken en al helemaal geen fiducie had in het op-afstand-onboarden van een interimmer. Hoe anders is dat nu! Organisaties weten haast niet beter en we hebben best wel wat opdrachten waar onze consultants nog nooit een collega in levende lijve ontmoet hebben.

 

Bottom-line gaan we het jaar dan ook uitstekend afsluiten: alle consultants zitten op een leuke opdracht, en we hebben nog wat nieuwe collega’s mogen verwelkomen. Daarnaast hebben we behoorlijk wat zelfstandig finance professionals aan het werk. Wat je merkt is dat de markt niet super-goed is, maar duidelijk wel gestabiliseerd.

 

SAP forecast
Met de nodige creativiteit konden we gelukkig nog wel in de buitenlucht met elkaar afspreken

 

Het meest vervelende en spijtige is dat we met onze consultants zo’n mooie plannen hadden die we niet hebben kunnen realiseren. Althans niet op de manier hoe we dat bedacht hadden en dat vreet het meest aan me. Hoe houden we onze mensen immers goed met elkaar verbonden? In onze plannen stonden behoorlijk wat borrels, gezamenlijke trainingsdagen en hadden we een reis geboekt om met het hele team naar Berlijn te gaan.

 

Je snapt al, dat heeft er anders uitgezien… met de nodige creativiteit kom je een heel eind, maar zowel de medewerkers als ikzelf snakken ernaar dat we gewoon als team fysiek bij elkaar kunnen zijn. In 2021 gaat dat vast weer lukken.

 

 

Vooruitzichten voor interim finance en controlling in 2021

Hiervoor concludeerde ik dat de interim markt  momenteel gestabiliseerd is en herstel kende. Hierbij heb ik het specifiek over Finance en IT. Hoe anders ziet de wereld in bijvoorbeeld de reis- en evenementenbranche er uit.

 

Voor het komend jaar verwacht ik een verder herstel en een groeiend aantal aanvragen voor tijdelijk personeel op het gebied van finance & control:

 

  • Door de komst van een corona-vaccin zal vertrouwen in de markt terugkomen en bestedingen stijgen. De economie zal verbeteren en dat heeft altijd een positief effect op de interim en detacherings markt
  • Organisaties hebben projecten uitgesteld en pakken in 2021 de draad weer op. Ik verwacht dan ook dat Panenqa (en vergelijkbare bedrijven) benaderd gaan worden om specialistische kennis voor die projecten te leveren, danwel de zgn. ‘back-fill’ te verzorgen.

 

Is mijn glas half-vol? Als je me kent, weet je inderdaad dat ik positief ingesteld ben. Is dit dan wishful thinking? Zeker niet! Ik ben ervan overtuigd dat de markt verder herstelt en weer gaat groeien.

 

SAP ontwikkelingen in 2021

Over de SAP ontwikkelingen kan ik heel kort over zijn. De SAP S/4 HANA trein is op gang en is niet te stoppen. Kortom: ook in het komende jaar zullen veel organisaties de overstap gaan maken.

Note: als ik het heb over SAP ontwikkelingen beperk ik me tot SAP Finance (anders zou dit stuk er wat langer uitzien)

 

 

En wat betekent dat voor Panenqa?

Het herstel in de markt voor interim finance in combinatie met een groeiend aantal SAP upgrades en SAP implementaties zorgt ervoor dat ik de toekomst voor Panenqa zonnig in zie. Niet voor niets zijn we druk aan het werven en zullen we verdere groei van Panenqa mee gaan maken. (Dus check snel onze vacatures en stuur ons je CV).

 

Grote voordeel dat we hebben is dat onze positionering helder is en uniek. Wij zijn het enige finance detacheringsbedrijf in Nederland dat haar diensten enkel uitvoert bij organisaties die met SAP werken. Hiermee zijn onze consultants sneller ingewerkt, voegen ze meer waarde toe aan processen. Ook in situaties waar je op afstand moet werken is dit een groot voordeel. Met onze positionering en specifieke kennis onderscheiden we ons van de generieke detacheringsbedrijven. En zeg zelf: waarom zou je dan met minder genoegen nemen?

 

SAP forecast

De accelerator voor mijn optimisme zit er verder in dat meer en meer organisaties over gaan naar SAP S/4 HANA en op zoek gaan naar specialistische kennis en hulp nodig hebben op het gebied van key-user, testen, trainen. Of juist back-fill slim willen organiseren, zodat hun eigen mensen in het project mee kunnen draaien.

 

 

 

 

Op naar het nieuwe jaar

Ik realiseer me dat ik aan het terugblikken ben, terwijl er nog bijna een volle maand te gaan is. Raar om nu terug te blikken? Vind ik niet. Want de hele wereld is op zoek naar perspectief! En dat heb ik getracht met dit Blog te schetsen. Morgen lekker sinterklaas vieren en dan op naar de kerst. Dan ga ik ook even uitrusten, want de sarcoïdose is nog niet helemaal uit het lijf. Als positivo wil ook gerust vast voorspellen dat ik daar ook weer bovenop ga komen! Of dat lukt? We zullen het zien, ik ben in elk geval positief gestemd.

 

Ook op zoek naar positieve inbreng in je finance organisatie of (SAP) project? Neem dan contact met me op.

 

Rob (46) is Managing Director bij Panenqa en blogt regelmatig over actuele onderwerpen.

 

Laatste nieuws