Deel 3: Kies voor de co-sourcing oplossing van Panenqa

Wel de lusten maar niet de lasten? Kies voor de co-sourcing oplossingen van Panenqa

 

Door Rob van de Sanden op 16 februari 2021

 

‘Wel de lusten, niet de lasten’ is een bekend gezegde. Het betekent zoveel als: ik wil wel de voordelen van iets hebben, maar er geen moeite voor doen. Klinkt als een utopie? Eigenlijk niet. Panenqa’s co-sourcing oplossing zorgt er namelijk voor.

 

De afgelopen twee blogs hebben we aandacht besteed hoe een Shared Service Center op zowel personeelsvlak als op ERP terrein beter kan renderen. Vandaag licht ik toe hoe je als opdrachtgever wel de regie houdt op je Shared Service Center, maar niet de dagelijkse last hebt voor de operatie en voor de bezetting op je finance afdeling.

 

Wat is co-sourcing?

Co-sourcing combineert de voordelen van outsourcing en insourcing. Het geeft namelijk toegang tot externe expertise zonder de interne controle over pro

cessen volledig op te geven (Gross, 2006). Co-sourcing is een mooie oplossing voor processen die een organisatie niet volledig wil onderbrengen bij een externe provider. Hoe ziet dat er dan concreet uit als we het over finance hebben?

 

Cosourcing Sap

 

Panenqa’s oplossing

In een wereld waarin we steeds verder opschuiven naar solutions en diensten, biedt Panenqa co-sourcing aan als oplossing-as-a-service. Als opdrachtgever maak je met Panenqa afspraken over het werkpakket dat zij uit moeten voeren, Panenqa ontzorgt je volledig voor deze taken en je betaalt daar een maandelijkse fee voor. Zo weet je precies wat je kwijt bent voor de uitvoer van het takenpakket en hoef je er niet naar om te kijken.

 

Het verschil en de overeenkomst met outsourcing

De overeenkomst tussen co-sourcing en outsourcing is simpel. Je betaalt een vast bedrag per maand, per jaar, per factuur en je hebt geen omkijken naar de uitvoer van het werk. Zogezegd gaan partijen een ‘resultaatverplichting’ aan.

 

Bij co-sourcing werken de medewerkers van Panenqa echter bij jou on-site, terwijl bij outsourcing de afstand tussen jouw organisatie en de outsourcingspartner groot is. Niet alleen de geografische afstand, ook de taal kan een rol spelen en het onbegrip van jullie activiteiten en cultuur.

 

Bij co-sourcing ben je eveneens ontzorgt over de taken, de bezetting en de personeelszaken van de medewerkers die het werk uitvoeren. Echter is het voordeel dat je als manager zelf zicht hebt op de werkzaamheden, de lijnen korter zijn waardoor processen veel vlotter verlopen en er minder afstemmingsproblemen zijn. En dat de medewerkers, in dit al van Panenqa, veel meer begrip en gevoel bij jou als klant hebben. Daarmee is het commitment vele malen groter dan dat van een anonieme medewerker aan de andere kant van de wereld.

 

Wanneer co-sourcing overwegen?

Leent iedere bedrijfsproces en iedere taak zich voor co-sourcing? Nee, natuurlijk niet!

 

Co-sourcing leent zich met name voor gestandaardiseerde processen en taken. Over het algemeen liggen de werkzaamheden dan ook meer aan de transactionele en accounting-kant van finance dan aan de controlling kant. Processen waar we op ingezet kunnen worden zijn: Account Payables (crediteuren), Accounts Receivable (debiteuren), delen van het G/L proces, bank- en betalingsverkeer en onderhouden van masterdata.

 

Hieronder een aantal dienstverleningselementen op een rij:

  • Uitbesteden van standaardtaken
  • Vast bedrag per periode en/of per activiteit betalen
  • Contract voor meerdere jaren
  • Focus op uw kernactiviteiten, omdat u geen omkijken heeft en Panenqa u ontzorgt.

 

SAP co-sourcing

 

Concrete behoefte

Wil je je meer gaan focussen op toegevoegde waarde? Vind je of jouw organisatie het lastig om medewerkers met standaardwerkzaamheden te motiveren? Wellicht kent jouw organisatie een groot verloop? Of hoop je door het werk uit besteden een ‘frisse blik’ van buiten te halen die naast het standaardwerk de processen optimaliseert?

 

Dan ben je bij Panenqa aan het juiste adres om verder te praten over de mogelijkheden. Maak snel een afspraak met Rob van de Sanden, rvandesanden@panenqa.nl.

 

Rob introduceerde het co-sourcing concept bij meerdere organisaties en zorgde daarmee voor zeer tevreden opdrachtgevers én medewerkers.

 

Rob (46) is Managing Director bij Panenqa en blogt regelmatig over actuele onderwerpen.

 

Laatste nieuws