Een echte boost, IFRS 16

Mijn IFRS 16 projecten hebben een echte boost aan mijn carrière gegeven! 

 

Door Chris Arnouts op 31 maart 2022

 

In de afgelopen twee jaar heb ik een drietal IFRS 16 projecten gedaan. Wat een ervaring was dat! En wat ben ik hierdoor als financial gegroeid!

 

Natuurlijk had ik tijdens mijn opleiding wat kennis opgedaan over IFRS, maar expert kon ik me zeker niet noemen. Hoe anders is dat nu! In deze blog neem ik jullie graag mee in mijn ervaringen via Panenqa en leg ik uiteraard uit wat IFRS 16 nu eigenlijk inhoud.

 

Even voorstellen

 

Mijn naam is Chris Arnout en ik ben 32 jaar oud. Na mijn opleiding Bedrijfseconomie ben ik aan de slag gegaan op de boekhouding van een logistiek dienstverlener en na twee jaar heb ik een nieuwe stap gezet en ben ik aan de slag gegaan bij Panenqa waar ik inmiddels ruim twee jaar als interim finance professional werkzaam bij Panenqa.

 

Het leven als interim finance professional bij Panenqa? Top!

 

Een van de voordelen om als interim finance professional bij Panenqa te werken is dat je steeds de kans krijgt om een ander type opdracht te doen bij verschillende opdrachtgevers in diverse branches.

 

De afgelopen twee jaar heb ik vier verschillende opdrachten gedaan en dit heeft mij inzicht gegeven in de verschillende bedrijven en organisaties. Daarnaast heb ik nu een veel beter beeld welk pad ik gedurende mijn carrière wil bewandelen. Maar voorlopig ben ik bij Panenqa nog niet uitgekeken, want voorlopig ontwikkel ik me in sneltrein-vaart.

 

 

Mijn eerste kennis making met IFRS 16 was een sprong in het diepe

 

Mijn eerste opdracht voor Panenqa was de implementatie van IFRS 16 bij een internationaal bedrijf. Gedurende mijn opleiding Bedrijfseconomie had ik vakken Financial Accounting gehad, maar er begon niet meteen een lampje te branden.

 

Ter voorbereiding op het intake gesprek had ik onderzoek gedaan naar IFRS 16 en me ingelezen in het onderwerp. Hierbij had ik een paper doorgenomen van één van de grotere accountantskantoren waardoor ik een veel beter beeld had. Mijn gedegen voorbereiding zorgde ervoor dat de klant het vertrouwen in me had dat ik het project succesvol zou volbrengen.

 

Met mijn beperkte ervaring was het best een sprong in het diepe, maar met hard werken, doorzettingsvermogen, hulp van Panenqa en de manager op de opdracht groeide ik uit naar ware expert. Maar wat is IFRS 16 eigenlijk?

 

IFRS 16

 

Op 1 januari 2019 is nieuwe financiële regelgeving in verband met leasing geïntroduceerd. IFRS 16 is niet zomaar een administratieve verandering geweest. IFRS 16 had verregaande consequenties voor de balans, resultatenrekening, boekhouding en relaties met banken en investeerders voor honderden grote en

middelgrote ondernemingen in Nederland.

 

Voor 2019 werden leasekosten geboekt als operationele kosten. Deze kosten waren niet goed zichtbaar voor analisten, banken en investeerders en IFRS 16 heeft daar verandering in gebracht.

 

Mijn opdrachten

 

Ik ben in mijn eerste opdracht begonnen met het doornemen van de operationele leasecontracten. Om IRFS 16 goed te begrijpen zijn de IFRS 16 berekeningen in Microsoft Excel uitgevoerd. Dit heeft mij een goed inzicht gegeven hoe IFRS 16 daadwerkelijk werkt en ik zag het resultaat in de jaarrekening.

 

Na een succesvolle eerste opdracht ben ik aan de slag gegaan op een inkoopafdeling bij een overheidsinstelling. Ik had het naar mijn zin en de opdracht was ontzettend leerzaam voor mij. Ik had wel ontdekt dat de opdracht bij mijn eerste opdrachtgever iets meer bij mij past. Erachter komen wat je minder leuk vind is ook een van de voordelen van interimmer zijn, ha, ha.

 

Gelukkig kreeg ik eind 2020 een telefoontje van mijn eerste opdrachtgever of ik de IRFS 16 berekeningen kon implementeren in een tool. Blijkbaar waren ze erg tevreden over mijn prestaties!

 

Het is nu begin 2022 en ben ik bezig aan mijn vierde opdracht. Naast mijn verantwoordelijkheden voor een stuk van de accounting bij een grote multinational, geef ik het team training over IFRS 16. Inmiddels ben ik een echte expert op dit terrein. En als kers op de taart kan ik ook nog eens adviseren hoe je IFRS 16 het beste in je SAP systeem behandelt.

 

Overtreffen van verwachtingen? Da’s tof!

 

Door mijn werkervaring bij Panenqa merk ik, dat ik meer inzicht heb gekregen in de bedrijfsprocessen. Mijn werk heeft meer diepgang gekregen en ik zie steeds vaker mogelijkheden om een proces te verbeteren. Ik ben van mening dat door mij te verdiepen in IFRS 16 mijn carrière echt een boost heeft gekregen. Dat had ik van te voren echt niet gedacht!

 

Ik ben ontzettend blij dat ik deze stap in mijn carrière heb gemaakt en ik ben mijn opdrachtgevers dankbaar dat zij mij mooie mogelijkheden hebben geboden. Ik kijk met tevredenheid naar de afgelopen twee jaar bij Panenqa. Bij deze organisatie heb ik mijn plekje gevonden.

 

Interesse om ook interim finance professional te worden? 

 

Overweeg jij ook om te gaan werken als interim Finance Professional? Voel je vrij om contact op te nemen met mij om meer te weten te komen over mijn ervaringen.

 

Geïnteresseerd om onze ontwikkelingen te blijven volgen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina!

 

Enthousiast geworden en kom je graag in contact met Panenqa? Neem dan contact op met Rob van de Sanden op 06-14037931 of via [email protected].

 

Rob (46) is Managing Director bij Panenqa en blogt regelmatig over actuele onderwerpen.

 

Laatste nieuws