Deel 2: Welke oplossingen heeft SAP om een Shared Service Center optimaal te laten renderen

Eén versie van de waarheid in je Shared Service Center: SAP Central Finance zorgt ervoor!

 

Door Rob van de Sanden op 9 februari 2021

 

Bij het optimaal organiseren van ieder bedrijf en dus ook voor ieder Finance Shared Service Center (FSSC) zijn drie factoren van belang: mensen, processen en systemen. Dat leerde ik al tijdens mijn eerste baan in de consultancy.

 

Daar waar we in vorige blog aandacht besteedden aan de menskant, daar besteedden we in deze bijdrage aandacht aan het systeem. Het zal je niet verbazen als het systeem in ons geval SAP betreft. Als 100% SAP bedrijf weten we dat het optimaal inrichten én gebruiken van een ERP systeem cruciaal is voor een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering binnen een Shared Service center.

 

Lees snel verder als je wilt weten welke oplossingen SAP voor je heeft om een Shared Service Center optimaal te laten renderen.

 

SAP S/4 HANA Central Finance

De meeste organisaties hebben een versnipperd ERP landschap, vaak ontstaan door fusies en overnames. Soms hebben organisaties weliswaar (nagenoeg) één ERP systeem, maar betreft het wel verschillende instances en/of een verschillende inrichting per bedrijfsonderdeel. Niet echt ideaal als je streeft naar efficiency. En laten we eerlijk zijn, efficiency is toch wel vaak dé reden om een FSSC op te zetten.

 

Dit artikel beschrijft hoe SAP S / 4HANA Central Finance Foundation (CFIN) organisaties helpt om te transformeren naar een shared services-model voor finance.

 

De voordelen? Die lijken me vrij duidelijk:

  • efficiëntere processen
  • lagere beheerkosten
  • meer compliancy
  • betere grip op de cijfers

 

 

Inleiding

Het IT-landschap van de meeste grote ondernemingen bestaat uit complexe en versnipperde systemen, meerdere SAP- en niet-SAP oplossingen en ongelijksoortige applicaties voor verschillende bedrijfsfuncties, regio’s en bedrijfstakken. Dit levert grote uitdagingen op als je wilt transformeren naar een Shared Service organisatie die als doel heeft tegen lagere servicekosten te opereren.

 

SAP heeft een oplossing ontwikkeld die organisaties helpt bij het plannen van de implementatie-roadmap voor migratie naar een shared services-model. De oplossing verhoogt de efficiëntie en ondersteunt bij het standaardiseren van gegevens en processen wat per saldo leidt tot een lager kosten niveau en minder verstoringen van je proces.

 

In deze bijdrage geef ik een samenvatting over SAP S / 4HANA Central Finance Foundation (CFIN).

 

Samenvatting van de oplossing

S/4HANA Central Finance is een oplossing die samenhang heeft met SAP- en niet-SAP-applicaties. Financiële boekingen zoals FI / CO-documenten worden vanuit de bestaande applicaties realtime gerepliceerd met de central finance omgeving. SAP maakt hierbij gebruik van de Transformation Replication Server (SLT-R). Op deze wijze komen de cijfers in een afzonderlijke S / 4HANA-instance terecht, de zogenoemde  Central Finance-instance.

 

Shared Services Center

 

Versnel je FSSC transformatie met Central Finance

Door de implementatie van SAP S/4 CFIN ben je in staat om op centraal niveau te rapporteren en betrouwbare business inzichten te geven, zonder alle bronsystemen over te zetten op één ERP systeem.

 

Ik heb in de afgelopen jaren veel pogingen om me heen gezien om een ERP systeem voor de gehele organisatie en al haar onderliggende entiteiten te creëren. Helaas heb ik weinig 100% geslaagde resultaten gezien. Misschien is het nog steeds een goed idee om te streven naar één enkel bronsysteem voor alle landen en alle entiteiten, maar we weten allemaal dat het verdraaid lastig is om dit voor elkaar te krijgen. Denk alleen al aan overnames die een organisatie doet of aan lokale wetgeving die niet past bij elk ERP systeem.

 

Geloof je zelf dat het voor jouw organisatie ook te ambitieus is om de gehele wereld op één systeem te krijgen? Dan kan SAP S/4 Hana central finance uitkomst bieden om toch eenduidig en efficiënt te kunnen rapporteren. Wat zijn de voordelen?

 

De voordelen van SAP Central finance 

De voordelen van SAP central finance zijn legio, in mijn ogen te veel om hier benoemen en vaak ook te gedetailleerd. Uiteraard zijn de eventuele voordelen sterk afhankelijk van de individuele situatie van je organisatie, waardoor ik er voor kies op hoofdlijnen te blijven bij het benoemen van de voordelen:

      • Na een fusie of overname is het overgenomen bedrijf makkelijk te integreren in de rapportage structuur van de overnemende partij. Hierbij voorkom je een duur en vaak langdurig integratie traject.
      • Door SAP central finance realiseer ‘one single source of truth’, iets wat veel organisaties momenteel niet waarmaken. Maar wel nastreven. Ik begrijp heel goed dat door alleen Central finance te implementeren je dit doel niet bereikt: mapping van rekeningen en het opstellen én naleven van een accounting manual is cruciaal om echte betekenis aan je cijfers te geven.
      • Tenslotte kun je gaan profiteren met central finance gaan profiteren van de voordelen van S/4 Hana, zoals real-time analytics, zonder alle organisatie onderdelen te upgraden.

 

Rol van Panenqa bij central finance

Laat ik heel duidelijk zijn: Panenqa is geen implementatie-expert op het gebied van Central Finance. Wat wij wel erg goed kunnen is de finance organisatie ondersteunen bij de transitie. Denk hierbij aan go-live support, controllers helpen met het opzetten van rapportages, het opstellen van een accounting manual en bijvoorbeeld bij het testen van de nieuwe functionaliteiten.

 

En verder? Verder ondersteunen we organisaties met zgn. back-fill op het moment dat hun eigen mensen betrokken zijn bij de implementatie. En zeg zelf? Dat is toch de best-practice? Dat de eigen medewerkers in het project meedraaien en zo zorgen dat de kennis het beste binnen je organisatie geborgd blijft.

 

Meer weten over onze interim finance oplossingen voor FSSC’s? 

Neem dan contact op met Rob van de Sanden op 06-14037931 of via rvandesanden@panenqa.nl. Rob is managing director binnen Panenqa en werkte als interim financial zelf in diverse FSSC’s. Tevens hielp hij een Amerikaanse Beursgenoteerde onderneming met het opzetten van een FSSC in Nederland. Op regelmatige basis blogt Rob over actuele onderwerpen.

 

Ook op zoek naar tijdelijke oplossingen waarbij je graag interim finance professionals met SAP kennis inzet? Neem dan contact met me op.

 

Rob (46) is Managing Director bij Panenqa en blogt regelmatig over actuele onderwerpen.

 

Laatste nieuws